ERDŐTEKERGŐ - egy hobby mountainbikeos kalandjai az erdőben

ERDŐTEKERGŐ

Bringás vs. túrázó - ne az ellenséget lássuk egymásban!

2021. április 24. - Erdőtekergő

Ma ismét sikerült felbosszantanom magam, és egyben el is szomorodtam kicsit.. Az történt, hogy egy általam olvasott természetbarát magazin közösségi oldalán lehoztak egy cikket az erdőben bringázásról. Én is írtam már erről a témáról cikket a Flowcycle hasábjaira, kérdéseimre a Pilisi Parkerdő szóvivője adott válaszokat. Nem ezzel volt bajom.

Tény, hogy a mostani szabályozás bringás szemmel eléggé tarthatatlan. Tény, hogy az elmúlt években a terepkerépározás hatalmasat fejlődött és hazánkban ezeket az igényeket a jelenlegi szabályozás nem támogatja. Ennek ellenére én azok közé tartozom, akik legálisan próbálnak tenni mindkét oldal érdekei alapján. A természeti értékeket védeni kell, ez nem kérdés. Az sem, hogy ha van egy ilyen volumenű igény a kerékpárosok részéről, azzal fejlődni kell. Én látok elindulni egy pozitív együttműködést és vannak előremutató kezdeményezések bringaparkok, kijelölt bringapályák építése terén. Nyilván sokkal több kellene, de több éves elmaradásban vagyunk az igényekhez képest, ezt nem lehet azonnal behozni. Mindkét oldalnak rugalmasnak és kompromisszumkésznek kell lennie.

A fent említett bejegyzést azonban kifejezetten provokatívnak gondolom, és ez nem helyes. Értem én (közösségi médiás szakemberként), hogy kell a kattintás, meg a felfelé ívelő olvasottsági mutatók.. De könyörgöm! Most, mikor az emberek nagyrésze ilyen borzasztóan feszült idegállapotban van MIÉRT KELL TOVÁBB SZÍTANI A FESZÜLTSÉGET?! Egyáltalán nem hiszem, hogy ez bármelyik oldalnak is jó lenne! Igen, én bringásként is gyakran anyázok idióta "túrázóktól"... De nem az a megoldás, hogy ugrasszuk még jobban egymásnak a két oldalt! Pont, hogy elfogadásra és együttélésre kellene tanítani! Gyalogosból és bringásból is van bunkó, ez nem azon múlik, hogy az illető biciklin ül vagy sem. Ez a hiányos neveltetésének a következménye. Ne általánosítsunk már, hogy a bringások mindig megszegik a szabályokat, nem tisztelik a természetet és amúgy gyilkosok is, mert úgy kell tőlük félreugrani szegény természettisztelő túrázóknak. Könyörgöm fogadjuk már el egymást! Van bőven hely mindkét félnek az erdőben és igenis el lehet egymás zavarása nélkül is férni. Külföldön ez működik.. Mondjuk bringapark is több van. 

Én próbáltam meggyőzni néhány embert ez alatt a bejegyzés alatt, de hamar be kellett látnom, hogy a legtöbben teljesen korlátoltak és elutasítóak. Aki más mint ők, vagy másképp gondolkodik, mást szeret, azt nem értik. Rájöttem, hogy itt sokkal nagyobb a gond, hiszen nemcsak a bringával van bajuk.. Hanem azzal, hogy a másiknak hogy lehet más a jó, mint nekik. Nem értik, hogy nem vagyunk egyformák és mindenkit a maga valójában kell elfogadni. Lépjünk már ki a saját kis buborékunkból és fogadjuk el, hogy bizony KÜLÖNBÖZÜNK. Attól még ugyanúgy EMBER a másik is, hogy bringás/túrázó, szingli/családos, homo-/heteroszexuális. Kicsit legyünk már elfogadóbbak a MÁS emberekkel könyörgöm! Általában gyerekként még elfogadóbbak vagyunk, aztán ez sokunkból teljesen elveszik, kiölik az ilyen uszító és kirekesztő kattintáshajhász megmozdulások. 

Én továbbra is igyekszem MINDENKINEK köszönni az erdőben, figyelek gyalogosra, bringásra és a természetre egyaránt. Egy biztos,a természetben mindannyian csupán vendégek vagyunk, így illik ehhez méltón viselkedni akár bringásként, akár gyalogosként. Higgyétek el, megy ez békésen egymás mellett is!

500f58e1ea449945af8deb64ea441ddb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erdotekergo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616511656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása